Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på mötet idag.
Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på mötet idag. Foto: Olivier Hoslet

Ett avtal mellan EU och Turkiet är klart

1:39 min

Nu har EU och Turkiet kommit överens om ett avtal om flyktingar.

Migranter som kommit med båtar till Grekland ska kunna skickas tillbaka.

Om de inte söker asyl i Grekland ska de skickas tillbaka till Turkiet. Sedan ska EU ta emot lika många syriska flyktingar från Turkiet.

På detta sätt vill EU och Turkiet försöka stoppa de farliga resor över havet som många flyktingar gör.

Turkiet har haft flera krav på saker som de vill ha för att säga ja till EU:s plan. Turkiet vill till exempel bli medlemmar i EU, och de vill att turkiska medborgare ska få resa fritt till EU utan visum.

Men EU har inte velat gå med på det så enkelt. Turkiet uppfyller inte alla de krav som finns för att få vara med i EU.

Det nya avtalet mellan EU och Turkiet ska börja gälla väldigt snart. Planen är att de börjar skicka tillbaka flyktingar från Turkiet till Grekland redan nu på söndag den 20 mars.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista