En person med dolt ansikte sitter med flera datorskärmar framför sig.
Någon eller några attackerade datasystemen som har hand om tidningarnas webbsidor. Foto: Øijord, Thomas Winje/TT

Stor nät-attack mot svenska tidningar

2:11 min

Flera svenska tidningars webbsidor blev attackerade i lördags. Attacken gjorde att man inte kunde komma in på tidningarnas webbsidor under ett par timmar.

De stora tidningarna Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet var några av dem som blev attackerade.

Inrikesminister Anders Ygeman säger att det var en allvarlig händelse. Han säger att det var en attack mot principen att media ska kunna sprida information.

– Det är allvarligt och djupt oroande. Det är en attack på media, och därmed en attack på det fria ordet, säger ministern Anders Ygeman.

Nu ska han och en till minister träffa de stora tidningsföretagen och diskutera säkerheten i datasystemen och på internet.

Polisen vet inte vilka som utförde it-attacken. De arbetar nu med att försöka hitta vilka det var.

Det har hänt attacker mot myndigheter och företags datorsystem i Sverige tidigare. 2012 var det en stor it-attack som gjorde att många myndigheter och bankers webbsidor inte fungerade. Men den attacken som hände i lördags var ovanligt stor.

Richard Oehme arbetar på myndigheten för samhällsskydd, MSB. Han säger att det är svårt för myndigheter och företag att skydda sig helt. Men de kan göra mycket mer för att deras datasystem ska bli säkrare.

– Jag tror inte att man kan skydda sig till hundra procent, men man kan göra mycket mycket mer, säger Richard Oehme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista