Eu-flagga och tältläger i Grekland.
Grekland kommer att behöva hjälp från andra EU-länder för att hantera situationen. Foto: Yvonne Åsell/TT och Johanna Melén/Sveriges Radio.

EU:s nya migrationsregler har börjat gälla

1:23 min

Nu har de nya reglerna mellan EU och Turkiet börjat gälla. Alla flyktingar som kommer från Turkiet till Grekland och inte söker asyl där, ska skickas tillbaka till Turkiet.

Grekland kommer att behöva hjälp från andra EU-länder för att hantera situationen.

Svenska myndigheter väntar nu på att Grekland ska säga vad de behöver hjälp med. Sverige kan till exempel skicka tält, eller personer som kan arbeta på plats.

De flyktingar som kommer från Turkiet till Grekland ska få sin asylansökan prövad. Det är en sak som Grekland kan behöva hjälp med.

Migrationsverket har redan väldigt mycket arbete att göra här i Sverige. Men Fredrik Bengtsson på Migrationsverket säger att de ändå kan skicka personal till Grekland för att arbeta.

– Det här är ett åtagande som man nu på europeiskt håll nu har bestämt sig för och då måste även Sverige och Migrationsverket vara med och bidra, säger Fredrik Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista