Statsminister Stefan Löfven. Foto: Christine Olsson/TT.
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Christine Olsson/TT.

Starka reaktioner på terrorattackerna i Bryssel

2:18 min

Statsminister Stefan Löfven reagerar starkt på terrorattackerna i Bryssel idag. Han säger att det är ett enigt och demokratiskt Europa som har blivit attackerat.

– Bryssel har blivit gemensam europeisk mark, och det som attackeras idag är ett enigt och demokratiskt Europa. Och det är ett enigt, enat, och demokratiskt Europa som kan och ska slå tillbaka, säger Stefan Löfven.

Många människor har blivit dödade och skadade i Belgiens huvudstad Bryssel idag. Terrorister sprängde bomber på en flygplats och på en tunnelbana. Terrorgruppen Islamiska Staten säger att det är de som har utfört attacken.

I Sverige höjer nu polisen säkerheten. Det kommer vara fler poliser ute på flygplatserna och på andra offentliga platser.

Statsminister Stefan Löfven säger att Sveriges regering följer det som händer i Bryssel noga. Sverige kommer hjälpa Belgien om de ber om hjälp på något sätt.

Anna Kinberg Batra är ledare för det största oppositionspartiet Moderaterna. Hon säger att kampen mot terrorismen måste fortsätta. Och Sverige måste hjälpa till.

– Vi måste se till att Sverige deltar efter bästa förmåga i det internationella arbetet mot terrorismen. Och vi måste se till här hemma, till exempel, att stoppa radikalisering, säger Anna Kinberg Batra.

Sveriges Utrikesdepartement ber alla svenskar som är i Bryssel att kontakta sina familjemedlemmar. Det bor ungefär 6 000 svenskar i Bryssel. Många telefonföretag har idag gjort så att det är gratis att ringa till Sverige från Belgien.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista