frukt vindruvor päron
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Mycket frukt och bär innehåller rester av farligt medel

"Det är inte någon risk för konsumenten"
1:32 min

Mycket mat som säljs i Sverige innehåller rester av medel som kan vara farliga.

Det är medel som används när man odlar grönsaker och frukt så att de inte ska skadas av till exempel insekter. Det kallas bekämpningsmedel.

Det är frukt och bär som innehåller mest rester av bekämpningsmedel.
När myndigheten Livsmedelsverket gjord ett prov upptäckte de bekämpningsmedel i 80 procent av frukten och bären.

Några av de frukter som innehöll mest bekämpningsmedel var vindruvor och russin från Turkiet. Och citrusfrukter och jordgubbar.

Anneli Widenfalk jobbar på Livsmedelsverket. Hon säger att det ändå har blivit bättre än det var för 20 år sedan. Och det är ingen stor risk för människor att äta frukten och grönsakerna.

– Generellt så ser ju situationen mycket bättre nu än vad den gjorde för 20 år sedan, när det gäller bekämpningsmedelsrester. Och som vi ser det i dag så innebär inte bekämpningsmedel i maten någon risk för konsumenten, säger Anneli Widenfalk.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".