Utrikesminister Margot Wallström i talarstolen.
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Henrik Montgomery/TT

Utrikesministern: Terrorister får inte förstöra samhället

"Vi ska göra allt vi kan för att förebygga extremism"
2:14 min

Sveriges utrikesminister Margot Wallström säger att det är viktigt att visa att Europa håller ihop, efter terrorattackerna i Bryssel.

Hon säger att vi inte kan acceptera att vår demokrati och våra öppna samhällen förstörs av terrorister.

Margot Wallström säger att man kan visa detta på olika sätt. Till exempel genom att hjälpa flyktingar, och att arbeta för fred i Syrien. Och att arbeta mot extremism i världen.

– Att vi hanterar just frågor som flyktingkrisen. Att vi visar att vi är bestämda i vårt stöd till den politiska processen för att lösa kriget i Syrien. Att vi fortsätter att göra allt vi kan för att förebygga våldsbejakande extremism runt om i världen, säger utrikesminister Margot Wallström.

Tre svenskar blev skadade i terrorattackerna i Bryssel i går. En av dem är allvarligt skadad. 

Det finns också några svenska medborgare som man inte har hittat. Deras familjer säger att de var i Bryssel när attackerna hände. Men familjerna har inte lyckats få kontakt med dem efter attackerna.

Familjerna har kontaktat Sveriges utrikesdepartement. Nu arbetar utrikesdepartementet med att försöka hitta svenskarna.

Säkerhetspolisen i Sverige säger att det inte finns något konkret hot mot Sverige. Men det fortsätter att vara extra många poliser på platser där många människor rör sig. Till exempel på flygplatser, tågstationer och tunnelbanan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".