Tre flickor klädda som påskkärringar med påskägg i händerna och stora leenden. Foto: Jonas Ekströmer/TT
1 av 3
Tre påskkärringar med påskliljor och påskägg i händerna. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Påskris med påskfjädrar i olika färger. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.
2 av 3
Många köper påskris med fjädrar och ställer på bordet. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.
Dukat påskbord med olika sillar, påskliljor och en påsktupp. Foto: Leif R Jansson/TT.
3 av 3
På påskbordet finns det bland annat olika äggrätter och sill av olika slag. Foto: LEIF R JANSSON / TT

Glad Påsk! Nu firar vi att våren är på väg

Godis, ägg och påskkärringar
2:17 min

I dag börjar högtiden påsk. Från början är det en kristen högtid. Men nu för tiden betyder påsken något annat för många svenskar.

I kristen tradition firar man påsk för att minnas Jesus död och uppståndelse.

Men i Sverige är påsken framför allt en högtid där man uppmärksammar att våren är på väg.

Man tar in blommor som tulpaner, och kvistar från träd som man dekorerar med fjädrar.

Ägget är en symbol för påsken. Man äter mycket ägg, och många barn får godis i en ask som är formad som ett ägg.

Många barn klär ut sig till påskkärringar och går runt till grannarna och ger dem en teckning, för att få godis.

Men även vuxna äter mycket godis på påsk. En tiondel av allt godis som vi äter varje år äter vi under påsken.

Maten är också viktig för många under påsken. Förutom ägg så äter man mycket av fisksorterna lax och sill, och av kött från lamm.

Påskhelgen är extra lång. Förutom lördag och söndag så räknas också fredagen och måndagen som helgdag. Då är de flesta lediga från jobbet.

Jimmy Johnsson bor i Falun. Han tycker att vädret är det bästa med påsken, eftersom det börjar bli vår. Och han gillar maten, särskilt sill.

– Det bästa är bland annat vädret tycker jag. Det brukar vara rätt gott väder på påsken, och det börjar bli vår på allvar. Nu är påsken lite tidig i år, så det kanske blir lite si och så. Men det är nog vädret, och så maten förstås. Jag har ingen riktig favorit, men blandningen. Sill är ju alltid gott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".