En man arbetar med att tillverka kullager vid SKF:s fabrik i Göteborg.
Just nu förhandlar industriarbetarnas fackförbund med arbetsgivarna om löner och villkor. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fackförbunden inom industri vill ha högre löner

2:14 min

Just nu ska många arbetsgivare och fackförbund komma överens om hur höga lönerna ska vara. Idag sa de fem fackförbunden inom industrin nej till arbetsgivarnas förslag.

Fackförbunden säger nej för att de vill att lönerna ska bli mycket högre än vad arbetsgivarna vill.

Arbetsgivarna föreslår att lönerna ska öka med 1,65 procent per år. Men fackförbunden vill att lönerna ska öka med 2,8 procent.

Anders Ferbe är ledare för ett av de fem fackförbunden, IF Metall. Han säger att arbetsgivarnas förslag är alldeles för lågt. Han säger att de måste diskutera en ökning av lönerna som är acceptabel.

– Det kan inte ens ligga till grund för fortsatta förhandlingar. Utan vi måste i det här fallet komma tillbaka i en diskussion om en lönenivå som faktiskt är acceptabel utifrån ett fackligt perspektiv, säger Anders Ferbe.

Reglerna om vilka löner och villkor som ska gälla för de som arbetar kallas kollektivavtal. Arbetsgivarna och fackförbunden ska bestämma avtalen tillsammans.

Den 31 mars slutar de nuvarande kollektivavtalen att gälla för många arbetare. Därför är det bråttom att komma överens nu.

Men i år är det extra svårt för många arbetsgivare och fackförbund att komma överens.

Om de absolut inte kommer överens kan det bli konflikt, till exempel strejk. Då slutar arbetarna att göra sitt jobb. Det gör de för att försöka få arbetsgivaren att säga ja till deras krav.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista