En allergisk kvinna snyter sig under björkpollensäsongen.
Om man är allergisk mot pollen kan ögonen klia, näsan bli täppt och man kan nysa mycket. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Nu har träden börjat släppa pollen

1:53 min

Nu börjar det komma pollen från träden i Sverige. Många är allergiska mot pollen, och får mycket besvär. 

Till exempel kan ögonen klia, näsan bli täppt och man kan nysa mycket.

Träden släpper pollen under våren när de börjar slå ut. Nu har trädet al börjat släppa pollen i en stor del av Sverige.

Senare under våren kommer det mycket pollen från trädet björk. Många människor som är allergiska upplever att det är mycket jobbigt när det kommer pollen från björkträden. Det är för att björkar släpper så mycket pollen.

Man kan också vara allergisk mot pollen från andra växter som gräs, hassel och gråbo.

Marita Sedvallson jobbar på en organisation för människor med allergi. Hon säger att säsongen med pollen kommer tidigare och tidigare i Sverige. Det beror på att klimatet blir varmare, och på att det kommer nya typer av växter till Sverige.

– Pollensäsongen drar igång allt tidigare, som det verkar. Och det handlar dels om att vi får ett mildare klimat, och också att det kommer in flera olika sorter som man kan få allergi mot. Alltså olika växtsorter, växtpollen, säger Marita Sedvallson.

Om man är allergisk mot pollen är det viktigt att man börjar ta medicin så fort som möjligt. Man kan köpa medicinen på apotek, och man behöver inget recept från en läkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista