Olika efternamn skrivna på ett papper.
Olika efternamn. Foto: Ingrid Forsberg/Sveriges Radio.

Det blir lättare att byta namn i Sverige

2:37 min

Det ska bli lättare att byta namn i Sverige. Det är ett förslag på en ny lag som regeringen har skrivit.

Regeringen vill att man ska kunna byta namn flera gånger. Och att man ska få ta vilket efternamn man vill, om det redan finns minst 2000 personer som har det efternamnet i Sverige.

Justitieminister Morgan Johansson säger att personer måste få välja själva vilket namn och vilken identitet de vill ha.

– Det måste vara mer upp till den enskilde att få välja vilket namn och identitet som man ska förvärva, säger Morgan Johansson.

Förslaget är också att man ska kunna göra ett eget efternamn av sin mamma eller pappas förnamn. Till exempel om man är kvinna och har en pappa som heter Jonas, då kan man ta efternamnet Jonasdotter. Eller om man är man och har en mamma som heter Maria, då kan man ta efternamnet Mariasson.

Regeringen vill att gifta par ska kunna ta båda sina gamla efternamn, så att alla i familjen heter samma sak. Idag är lagen att ett par som gifter sig bara får välja ett gemensamt efternamn. Om en person vill behålla det andra efternamnet också får han eller hon ha det som ett extra förnamn. Och det namnet får inte barnen i familjen.

Justitieminister Morgan Johansson tycker att den nya lagen kan göra att det blir mer gemenskap i en familj, för att alla kan ha samma efternamn.

– Att det lättare kan föras vidare till barnen så alla i familjen kommer att heta samma sak, och många vill skapa den namngemenskapen i sin familj, säger Morgan Johansson.

Förslaget är att den nya lagen ska börja gälla i juli år 2017.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista