Montage av en bild på Prins Carl Philip, och en bild på prinsessan Sofia.
1 av 2
Prins Carl Philip visar med händerna hur stor den nyfödde prinsen är. Till höger: prinsessan Sofia. Foto: Henrik Montgomery/TT
Salut för den nyfödde prinsen på Skeppsholmen.
2 av 2
När ett barn föds i kungafamiljen skjuter man salut. Foto: Jessica Gow/TT

Sverige har fått en ny prins

Det svenska kungahuset har ingen politisk makt
2:02 min

En ny svensk prins har blivit född. Prins Carl-Philip och hans fru prinsessan Sofia fick igår kväll sitt första barn.

Prins Carl Philip träffade journalister och fotografer efteråt. Han berättade att det blev en pojke, som vägde nästan 3,6 kilo och var 49 centimeter lång. Och att han och Sofia är otroligt glada.

– Vi har fått ett litet barn idag. Och den vägde 3595 gram, nästan 3,6 kilo. Och var 49 centimeter lång. Och det blev en liten kille, en son. Som vi såklart är otroligt glada för, sa prins Carl Philip.

När ett barn föds i kungafamiljen i Sverige är det många traditionella ceremonier som görs.

Sveriges statsminister får skriva på ett dokument om att barnet är ett äkta kungligt barn. Och imorgon kommer kungen att ha ett möte med regeringen på slottet. Då ska kungen berätta vad den nye prinsen ska heta.

Den nye prinsen har just nu plats fem i den svenska tronföljden. Kronprinsessan Victoria är på första plats. Det betyder att hon kommer bli drottning när Sveriges kung dör.

Det svenska kungahuset är representanter för landet. Men de har ingen politisk makt.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".