Skylt på dörren till förlossningsavdelningen på Södersjukhuset.
Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Brist på personal när kvinnor ska föda barn

Kvinnor kanske måste åka till en annan stad för att föda barn
1:55 min

Det kan bli jobbigt för kvinnor som ska föda barn under sommaren. På många sjukhus finns det inte tillräckligt många som kan jobba med förlossningar. Under sommaren är situationen extra svår.

Det brukar vara brist på personal på somrarna. De som arbetar med förlossningar, barnmorskorna, har rätt att ha semester. Men det finns inte tillräckligt många som kan arbeta som vikarier. Alltså arbeta istället för de som har semester.

Det finns flera anledningar till att sjukhusen har svårt att hitta barnmorskor som kan arbeta. Det kan vara för att lönen är för dålig. Eller att arbetet är för stressigt.

I år är sitautionen ännu svårare än tidigare. Jane Stegring jobbar för fackförbundet för de som jobbar i vården. Hon säger att det är oroande att arbetet inte fungerar under hela året.

– Det är illavarslande att inte kunna ha en arbetssituation som fungerar årets alla månader och inte bara när det är ickesemester, säger Jane Stegring.

De kvinnor som ska föda barn under sommaren kan uppleva problem på grund av detta. En del måste åka långt bort för att föda, eftersom det inte finns plats på det närmaste sjukhuset. Och vården kanske inte blir lika bra.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".