Xeerada qaxootiga Restad Gård ee magaalada Vänersborg
Restad gård i Vänersborg är Sveriges största asylboende. Foto: Mona Ismail Jama/Sveriges Radio

Flera personer vägrar att flytta från asylboenden

De vet inte var de ska ta vägen
2:17 min

På onsdag, den första juni, börjar en ny lag gälla. Då får personer som ska utvisas inte bo kvar på asylboenden. Men det kan bli svårt att få personerna att flytta.

Sveriges Radio har besökt Sveriges största asylboende, Restad gård i Vänersborg. Flera personer som bor där säger att de vägrar att flytta.

En av dem är Ahmed Abdalla. Han kom från Somalia till Sverige för två år sedan. Han säger att terrorgruppen al-Shabaab hotar att döda honom om han åker tillbaka. Därför kommer han inte att lämna asylboendet frivilligt.

Den nya lagen säger att personer som har fått nej på sin asylansökan och ska utvisas inte får bo kvar på ett asylboende. Och de kommer inte längre att få pengar från staten. Reglerna gäller för vuxna som inte bor tillsammans med sina barn.

Migrationsverket kommer tvinga personer att lämna asylboendet om de inte gör det frivilligt. Då kommer de få hjälp av andra myndigheter.

Sverker Spaak arbetar på Migrationsverket. Han säger att polisen kommer att hjälpa till om det blir bråkigt.

– Är det så att det skulle bli oroligt, eller ordningsstörningar kring det här, då kommer det väl också att bli en polisinsats förstås. Men det hoppas vi att det inte ska bli, säger Sverker Spaak.

En kvinna från Somalia som bor på asylboendet i Vänersborg säger att hon inte kommer flytta den 1 juni. Polisen får komma och dra mig härifrån, säger hon.

– Jag tänker inte gå någonstans 1 juni, polisen får komma och dra mig härifrån, säger kvinnan.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".