appar för flyktingar samlas
Programmmerare jobbar med Refugee techs nya app. Foto: Warsame Elmi / Ekot Radio Sweden

Appar hjälper nyanlända invandrare in i samhället

Volontärer uppfinner teknik som hjälper nyanlända
2:07 min

Appar i mobilen kan hjälp nyanlända flyktingar med olika problem. Folk som jobbar med att göra appar samlades i Stockholm under helgen. De uppfinner teknik som hjälper människor som är nya i Sverige.

Det är en grupp som heter Refugee tech. De jobbar på sin fritid och utan att få pengar för det.

Man kan behöva hjälp med många saker när man är ny i Sverige. Som att lära sig språket, att hitta någonstans att bo, att hitta ett jobb och en utbildning. Och att få vänner och andra sociala kontakter.

Det finns flera appar som kan hjälpa till med detta. Nu har refugee tech gjort en ny app som heter Mighub. Den kopplar ihop flera andra appar som finns för flyktingar och nyanlända i Sverige. Appen kommer om några veckor.

Oscar Haglind var med och skapade appen. Han säger att den gör så att allt finns samlat på samma ställe.

– Vi har gjort en app som samlar alla appar som finns till för flyktingar, och diverse resurser som finns tillgängliga, så att allt finns samlat på ett och samma ställe, säger Oscar Haglind.

Milad Farah var en av de som startade gruppen Refugee Tech. Han säger att det finns många duktiga människor i Sverige som kan uppfinna saker för att hjälpa människor som är nya i landet.

– Det vi har gjort idag är egentligen att vi har samlat väldigt duktiga personer och visat att det innovativa Sverige kan användas, och skapa lösningar som hjälper nyanlända, säger Milad Farah.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".