Vegetarisk mat som ligger på en tallrik, bestånde av sallad, valnötter och avokado
Det blir vanligare att köpa och laga vegetarisk mat. Foto: Matthew Mead

Fler personer äter vegetarisk mat

1:42 min

Att äta vegetariskt har blivit mer populärt. Många stora matbutiker säger att fler personer har börjat köpa vegetariska produkter. Nu hoppas man att den nya trenden kommer att fortsätta.

Att byta ut köttbiten mot en vegetarisk produkt kan till exempel vara biffar gjorda på grönsaker, eller vegetarisk färs.

Axfood är ett företag som säljer mat i matbutiker. De ökade sin försäljning av vegetariska produkter med 41 procent, i jämförelse med förra året.

Man tror att ökningen beror på flexitarianer. Det är personer som väljer att äta vegetariskt en eller ett par gånger i veckan. Många väljer att inte äta kött för att de bryr sig mycket om hälsan, klimatet och djuren.

Även ICA och Coop har märkt att fler människor väljer vegetariska produkter i år. Maria Smith jobbar som miljöchef på ICA. Hon säger att kundernas intresse för vegetarisk mat

– Det går väldigt bra. Vi ser ett ökande intresse från våra konsumenter, just när det gäller vegetariskt, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista