En skylt utanför Migrationsverket.
Migrationsverket. Foto: Marcus Ericsson/TT

Fler får pengar för att återvända till sitt hemland

Pengarna ska vara en hjälp när man ska börja leva i sitt hemland igen
2:19 min

Fler och fler asylsökande får pengar från Migrationsverket för att flytta tillbaka till sitt hemland.

Det är personer som har fått ett nej på sin asylansökan eller som själv har tagit tillbaka ansökan, som kan få pengar. Bidraget är 30 000 kronor för vuxna och 15 000 kronor för barn. Pengarna ska vara en hjälp när man ska börja leva i sitt hemland igen.

I år har 1300 personer fått pengar från Migrationsverket för att återvända till sitt hemland. Förra året var det totalt 216 personer som fick det. Det är alltså väldigt många fler som får pengar för detta nu än förra året.

Det beror bland annat på att många fler asylsökande åker tillbaka till Irak och Afghanistan nu. Tobias Axelsson jobbar på Migrationsverket. Han säger att det är många från Irak och Afghanistan som har tagit tilbaka sin asylansökan. Han säger att en del har kommit till Sverige och trott att det är lättare att få uppehållstillstånd än vad det är.

– Den generella bedömningen är att man helt enkelt har kommit hit med ibland felaktig information om möjligheten att få ett uppehållstillstånd, säger Tobias Axelsson.

Man måste ansöka om att få pengarna när man är i Sverige. Men pengarna betalas ut när man är på plats i hemlandet.

Just nu får många vänta väldigt länge för att få ett svar på sin ansökan. Just nu har Migrationsverket ungefär 700 ansökningar att gå igenom. Tobias Axelsson på Migrationsverket säger att fler personer nu ska arbeta med detta, så att det går snabbare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".