En kock skivar tomater.
Det är brist på kockar, som arbetar med att laga mat. Foto: Pontus Lundahl/TT

Det är brist på kockar i Sverige

Personer som arbetar med att laga mat
1:07 min

Det är brist på kockar i Sverige. Alltså personer som arbetar med att laga mat. Det säger organisationen Visita, som är en organisation för restauranger och hotell.

En orsak är att det öppnar fler och fler restauranger och då behövs fler kockar. En annan orsak är att det är färre personer som vill utbilda sig till kock nu än tidigare. Det är också många kvinnliga kockar som slutar arbeta som kock efter ett tag.

Markus Löfgren är chef för skolan Restaurangakademin i Stockholm. De utbildar personer som vill bli kock. Han säger att bristen på kockar gör att restauranger inte får tillräckligt duktiga kockar. Och då blir det sämre kvalitet på maten.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".