Det finns för få lärare som kan arbeta i skolorna

2:13 min

Nu har barnen börjat skolan igen efter sommarlovet. Men det saknas många lärare i skolorna.

Det har varit brist på lärare i Sverige länge, men nu är det värre än tidigare. Det finns över fyratusen lediga jobb som lärare. Och många skolor har haft väldigt svårt att hitta lärare som kan arbeta hos dem.

Det är brist på lärare i hela Sverige. Men det är störst problem i små städer och på landsbygden. Det är lättare för skolor i stora städer att få lärare att vilja flytta dit och arbeta.

I flera städer har skolor nu anställt personer som egentligen inte har tillräckligt mycket utbildning för att arbeta som lärare och ge betyg till eleverna. Vissa av dem har till exempel inte gått färdigt sin utbildning på universitet. En del skolor har också frågat pensionerade lärare om de vill komma tillbaka och arbeta.

I Jokkmokk i norra Sverige har skolan inte hittat en enda person som är lärare och vill arbeta. Nu ska personer som inte är lärare ändå arbeta med det. Vissa av dem har ingen erfarenhet alls av att arbeta i en skola.

Regeringen har sagt att det ska bli fler platser på utbildningen för den som vill bli lärare. Men fackförbunden för lärare tycker att deras arbetssituation också måste bli bättre. De vill till exempel att lärare ska ha högre lön och mindre stress på arbetet. De tror att fler personer skulle vilja arbeta som lärare då.