Poliser går från parkerad polisbil
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Polisen löser färre brott än tidigare

Många poliser är missnöjda med förändringen av myndigheten Polisen
2:17 min

Polisen i Sverige har blivit sämre på att undersöka och lösa brott. Polisen löser bara 14 procent av brotten. För fem år sedan löste Polisen 18 procent av brotten. Det skriver tidningen Dagens Nyheter om.

Myndigheten Polisen gjordes om i början av år 2015. Man la ihop 23 olika avdelningar till en stor avdelning. Målet var att Polisen skulle bli mer effektiv. Polisen har också fått mer pengar från staten de senaste åren.

Det har kommit mycket kritik mot förändringen av myndigheten Polisen. Många poliser är missnöjda, och många har slutat på sina jobb. Och Polisen har alltså inte blivit mer effektiv. Utan de löser färre brott nu än tidigare.

Forskare tror att det beror på flera olika saker. Till exempel på förändringen av myndigheten. Men de tror också att det beror på att Polisen har haft mycket att göra det senaste året. Till exempel har det varit våld och bråk i flera fattiga områden i Sverige, och det har varit ett ökat hot om terrorism mot Sverige.

Nu ska Polisen anställa fler personer för att de ska lösa fler brott. De ska anställa 700 personer som ska undersöka brott och förhöra misstänkta personer. Personer som redan arbetar hos Polisen ska också få mer utbildning.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".