Bild ur filmen "En man som heter Ove"
1 av 2
Bild ur filmen "En man som heter Ove". Foto: Nordisk Film
Fr v Anna Serner, VD Svenska Filminstitutet, skådespelarna Rolf Lassgård, Bahar Pars och Filip Berg, regissören Hannes Holm samt författaren Fredrik Backman under en pressträff på Svenska Filminstitutet där filmen "En man som heter Ove" tillkännagavs som det svenska bidraget till 2016 års Oscarsnominering.
2 av 2
Fr v Anna Serner, VD för Svenska Filminstitutet, skådespelarna Rolf Lassgård, Bahar Pars och Filip Berg, regissören Hannes Holm samt författaren Fredrik Backman under en pressträff på Svenska Filminstitutet där filmen "En man som heter Ove" tillkännagavs som det svenska bidraget till 2016 års Oscarsnominering. Foto: Claudio Bresciani/TT

Filmen "En man som heter Ove" kan bli nominerad till en Oscar

En svensk jury väljer varje år vilken film som ska vara Sveriges bidrag till filmpriset Oscar
1:55 min

Filmen "En man som heter Ove" blir Sveriges bidrag till det stora amerikanska filmpriset Oscar.

En svensk jury väljer varje år vilken film som ska vara Sveriges bidrag till Oscar. Sedan väljer en jury i USA vilka fem filmer som får tävla om priset för "bästa film som inte är på engelska".

Filmen "En man som heter Ove" är gjord efter en bok som heter samma sak. Skådespelaren som spelar Ove heter Rolf Lassgård, och han är en av Sveriges mest kända skådespelare. Hannes Holm har regisserat filmen. Han är glad idag, och han säger att han är glad för att alla som jobbade med filmen jobbade så hårt.

– Jag är jätteglad och lycklig. Och man får en direkt känsla, till alla som har jobbat med filmen, att vad skönt det var att vi gjorde det här, att vi slet som vi gjorde, säger Hannes Holm.

Både boken och filmen "En man som heter Ove" har varit stora succéer hos publiken. Väldigt många människor har läst boken och sett filmen.

Det är 33 år sedan en svensk film vann en Oscar för "bästa film som inte är på engelska". Det var filmen "Fanny & Alexander" av regissören Ingmar Bergman, som vann 1983.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".