En elev räcker upp handen i ett klassrum.
Foto: Roald, Berit

Färre ungdomar fortsätter studera direkt efter gymnasiet

Många tar en paus innan de fortsätter att studera
1:44 min

Färre och färre ungdomar fortsätter att studera på universitet eller högskola direkt när de är klara med gymnasiet.

13,7 procent av de som var 19 år förra året fortsatte att studera direkt efter att de tagit studentexamen på gymnasiet. Det är många färre än det var året innan.

Det kan vara flera orsaker till detta. En är att arbetslösheten bland ungdomar har minskat. Så fler ungdomar kanske tänker att de vill jobba istället för att fortsätta studera direkt.

Det är också fler gymnasieprogram som inte ger tillräckligt mycket utbildning för att man ska kunna gå vidare direkt till högskola eller universitet. Då måste man först läsa extra kurser i vissa ämnen för att kunna fortsätta studera på en högre nivå. Det har blivit fler gymnasieprogram som är så, de senaste åren.

Daniel läser andra året på en gymnasieskola i Stockholm. Han tror att han kommer ta en paus efter gymnasiet, innan han fortsätter att studera. Han säger att det är för att andas ut och ta det lugnt, efter tre år i gymnasiet.

– För att liksom andas ut. Man har liksom gått i gymnasiet i tre år. Ta en liten kort paus och sedan fortsätta med studierna, säger Daniel.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".