Den svenska truppen som deltar i Paralympics.
Den svenska truppen som deltar i Paralympics. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ikväll är det invigning för Paralympics

Olympiska spel för idrottare med funktionsnedsättningar
2:11 min

Ikväll är det invigning för Paralympics. Det är de olympiska spelen för idrottare med funktionsnedsättningar. Det kan till exempel vara att man är blind, eller att man sitter i rullstol.

Tävlingarna är på samma plats som OS var tidigare i somras, i Rio de Janeiro i Brasilien.

58 svenska idrottare är med och tävlar i paralympics. Flera av dem vann en medalj i paralympics i London 2012. Då vann Sverige totalt 12 medaljer. Nu vill de vinna ännu fler.

Ikväll är den stora invigningen. Simmaren Maja Reichard ska bära Sveriges flagga. Hon säger att hon blev jätteglad när de frågade om hon ville bära flaggan. Hon känner sig hedrad, och säger att hon inte kunde tacka nej.

– Jag blev jättehedrad, och väldigt glad. Och kände i princip att det här är ingen fråga man kan tacka nej till!, sa Maja Reichard.

Många tror att simmaren Maja Reichard har stor chans att vinna en guldmedalj i paralympics. Många tror också att Anna-Karin Ahlquist och Jonas Jacobsson har stora chanser att vinna medaljer. Anna-Karin Ahlquist spelar bordtennis, och hon vann en guldmedalj i London 2012. Jonas Jacobsson tävlar i skytte, och han har vunnit guldmedalj på alla paralympics-tävlingar sedan 1980.

På torsdag börjar tävlingarna. Den första dagen är det svenskar som tävlar i simning, skytte, bordtennis och goalball.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".