Stefan Löfven och Anna Ekström
Anna Ekström tillsammans med statsminister Stefan Löfven. Foto: Claudio Bresciani/TT

En ny minister i Sveriges regering

Anna Ekström sa att nyanlända elever oftast får en bra start i Sverige. Men det är svårare nu.
2:06 min

Anna Ekström är Sveriges nya minister med ansvar för gymnasieskolan. Det berättade statsminister Stefan Löfven igår. Den förra gymnasieministern, Aida Hadzialic, blev tvungen att sluta för en månad sedan. 

Aida Hadzialic hade kört bil med alkohol i kroppen. Hon bröt mot lagen. Därför valde hon att lämna sitt jobb.

Anna Ekström har fram till nu varit chef för myndigheten Skolverket. Hon har också varit ledare för fackförbundet Saco.

I morse sa Anna Ekström att det finns mycket att göra i svenska skolor. Hon sa att 40 000 personer i åldern 13 till 18 år kom till Sverige förra året. Regeringen måste hjälpa lärare att undervisa ungdomarna på ett bra sätt sa Anna Ekström.

Hon sa att nyanlända skolelever oftast får en bra start i Sverige. Men det är svårare nu. Många unga invandrare har kommit till Sverige och det finns inte så många lärare här.

Anna Ekström har också varit med i ett populärt TV-program som heter På spåret. Det är en tävling där kända personer svarar på svåra frågor om olika städer. Anna Ekström tävlade tillsammans med den förre ledaren för det politiska partiet Kristdemokraterna. Deras lag kom till final men de vann inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".