Frösön panorama sommar
Allt fler människor flyttar från landsbygden till städerna. Foto: Sylvia Dahlén/Sveriges Radio

Allt fler svenskar flyttar från landsbygden till städerna

Det är mest personer med speciella utbildningar som flyttar.
1:59 min

Många människor i Sverige flyttar från landet till städerna. Det är lättare att hitta jobb i städer. Därför vill allt fler bo där, enligt en rapport från myndigheten Arbetsförmedlingen.

Många människor som är mellan 16 och 64 år gamla flyttar från landsbygden till städerna. Det är mest personer med speciella utbildningar som flyttar. De har lättare att hitta jobb i städer.

Det beror på globaliseringen. Svenska företag tävlar allt mer med företag i andra länder. De stora företagen har sina kontor i städerna. Personer med speciell utbildning vill oftast jobba där. Därför flyttar de från landsbygden till städerna.

Det här skapar problem för små kommuner. Det behövs nämligen folk som kan jobba där också, till exempel inom vården. Det behövs också folk som kan ta hand om barn och gamla personer i små kommuner.

Många hoppas att invandrare ska vilja jobba på landsbygden. Men Arbetsförmedlingens rapport visar att nio av tio personer som är födda utomlands hittat sina jobb i större städer sedan början av nittiotalet.

En tredjedel av de svenskar som kan jobba kommer ha flyttat från landet till städerna mellan år 2000 och år 2030.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".