Finansmarknadsminister Per Bolund och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på en pressträff.
Finansmarknadsminister Per Bolund och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson presenterade nyheten. Foto: Christine Olsson/TT

Regeringen ger mer pengar till arbetet med att ta emot invandrare

Migrationsverket får 1,7 miljarder kronor
2:14 min

Nästa år lägger regeringen ungefär 3,5 miljarder kronor på arbetet med invandrare som är nya i Sverige. Det är en del av regeringens budget - alltså planen för hur statens pengar ska användas nästa år.

Regeringen ger en stor del av pengarna till myndigheten Migrationsverket. Migrationsverket får 1,7 miljarder kronor. Bland annat för att de ska arbeta snabbare med att ge besked till personer som har sökt asyl.

Myndigheten Arbetsförmedlingen får 530 miljoner kronor, för arbetet med att få in nyanlända invandrare på arbetsmarknaden.

Regeringen lägger också 135 miljoner kronor på undervisning i svenska språket för asylsökande. Det är studieförbund och folkhögskolor som har hand om undervisningen.

Studieförbunden har sagt att de vill ha ännu mer pengar för att ha mer undervisning i svenska. Men regeringens minister Ylva Johansson säger att de här pengarna också kommer att göra en skillnad. Hon säger också att de försöker göra väntetiden på ett asylbesked kortare, så att personer snabbare får börja på SFI, Svenska för invandrare.

– Vi kommer att kunna upprätthålla en god nivå av svenskundervisning under asyltiden. Sen gör vi också insatser för att korta asyltiden så att man så snabbt som möjligt ska komma in i det ordinarie systemet, säger ministern Ylva Johansson.

Regeringen presenterar hela sin budget imorgon tisdag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".