Temat för årets bokmässa är friheten att uttrycka sig.
Temat för årets bokmässa är friheten att uttrycka sig. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Idag börjar årets bokmässa

Nils Funcke:"Alla ska kunna säga vad de tycker"
1:31 min

Idag börjar bokmässan. Bokmässan hålls varje år i Göteborg och är en plats där författare, journalister och andra som är intresserade av böcker och kultur samlas för att diskutera. Sveriges kultur-och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, är en av dem som kommer att delta på bokmässan.

I år är temat yttrandefriheten, friheten att uttrycka sina åsikter, som i Sverige är en rättighet som finns i grundlagen. I år fyller den lagen 250 år.

En fråga som det har diskuterats om är den högerextrema tidningen Nya Tider och om de ska få delta på bokmässan eller inte. Många frågar sig var gränsen går för vad man får säga och skriva.

Nils Funcke är expert på yttrandefrihetsfrågor och tycker att alla, även den högerextrema tidningen Nya Tider, ska kunna få uttrycka vad dem tycker. Han är kritisk till hur bokmässans ledning hanterat detta.

Man kan inte bjuda in någon och sedan säga att de inte är välkomna längre, menar han.

– Det problematiska blir att man först bjuder in någon och sedan när det blir röster emot så backar man, säger Nils Funcke expert i yttrandefrihetsfrågor.

Bokmässan ändrade sitt beslut. Den högerextrema tidningen Nya Tider medverkar i årets bokmässa.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".