Till vänster: Ole von Uexkull som presenterade årets vinnare av Right Livelihood-priset.
Till vänster: Ole von Uexkull som presenterade årets vinnare av Right Livelihood-priset. Foto: Claudio Bresciani/TT

Fyra delar på Right Livelihood- pris

Sprider hopp i sina hemländer
1:42 min

Organisationen Vita hjälmarna som hjälper till att rädda människor i krigets Syrien blev en av vinnarna av Right Livelihood priset. Priset delas ut till personer eller organisationer som gjort viktiga förändringar för jordens invånare.

I år är det fyra pristagare som delar på priset.

Mozn Hassan som startade organisationen Nazra for Feminist Studies i Egypten. I nio år har organisationen arbetat för kvinnors rättigheter.

Aktivisten Svetlana Gannushkina som länge hjälpt flyktingar i sitt hemland Ryssland. Det har hon gjort genom organisationen Civic Assistance Council som hon själv har startat.

Den turkiska tidningen Cumhuriyet som får priset eftersom de har vågat skriva om viktiga frågor.

I Turkiet har journalister inte samma rättigheter som svenska journalister. Ibland har det hänt att journalister i Turkiet har hamnat i fängelse eller blivit hotade.

Ole von Uexkull är chef för Right Livelihood Foundation. I år har pristagarna en sak gemensamt, de har spridit hopp och kommit med bra lösningar på olika problem som finns i deras hemländer, säger han.

– Positiva och praktiska lösningar på de stora problem som de står inför, säger han.

Priset Right Livelihood har delats ut i 36 år. De fyra pristagarna kommer att dela på tre miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".