Skor på skolgolv Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Barn blir ibland fasthållna av personal i skolan. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Barn blir fasthållna i skolan

Det är ofta personal som inte är utbildade
1:40 min

Personal i skolan håller ibland fast barn som slår och skriker. Men det är inte bra att hålla fast barn, säger experter.

Vid några tillfällen har personal hållit fast barn i nästan en timme. Ibland har personalen suttit på barnet.

Några barn har berättat att de har haft svårt att andas.

Ingemar Thiblin är professor i medicin. Han säger att det finns en risk för att en människa kan dö om man ligger på magen och har en annan människa över sig.

Sedan 1979 är förbjudet i Sverige att använda våld mot ett barn.
Och sedan 1993 finns det en barnombudsman i Sverige.

Barnombudsmannen ska se till att barn blir behandlade på ett bra sätt. Det är regeringen som väljer vem som ska vara barnombudsman.

Nu är det Fredrik Malmberg som är barnombudsman. Han säger att det är ett stort misslyckande att personal i skolan har hållit fast barn, och att det ofta är personal som inte har rätt utbildning.

– Jag tänker att barnkonventionen är tydlig med att man ska ha ett skydd mot våld och här pratar vi om de mest sårbara, det är de yngsta och barn med särskilda behov. Och det handlar ofta om personal som inte är utbildad, säger Fredrik Malmberg som är barnombudsman.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".