Militärer går i ett led. Foto: Peter Hoelstad/TT
Både män och kvinnor ska göra mönstring nästa år. Foto: Peter Hoelstad/TT

Kvinnor och män kan bli tvungna att jobba i armén

Både män och kvinnor ska göra mönstring
2:09 min

Regeringen vill testa personer för att bestämma om de kan jobba i den svenska armén. Pojkar och flickor som är 18 år kan bli tvungna att göra testet nästa år.

Testet kallas mönstring. Under mönstringen testar armén hur bra en person är på olika saker. Till exempel så mäter de hur stark man är och hur bra man är på att räkna.

2018 kommer några av de som har gjort testet att börja jobba som militärer. De är tvungna att jobba i armén i ungefär ett år. Det kallas värnplikt.

Förut var alla pojkar i Sverige tvungna att göra testet. Men sedan 2010 har armén bara haft personer som själva vill jobba som militärer.
Nu vill regeringen göra testerna igen. Och de vill att både män och kvinnor ska göra testet. Några av dem blir tvungna att jobba som militärer.

Regeringen vill göra så här för att de vill ha fler personer i armén.

Det är inte helt säkert att det blir så här. Men de två största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, vill att det ska bli så.

Pavlos Pavlidis är 19 år. Han vill inte göra värnplikt.

– Så, nej, det är inte något som jag skulle tycka om. Men om det behövs så gör jag det kanske, säger Pavlos Pavlidis.

Maria George är 18 år. Hon vill göra värnplikt.

– Det är bra att ungdomar som är 18 år får testa på och vara med och göra det. Och stå för sitt land om det hamnar i krig till exempel. Och det är kanske en rolig grej att testa på, säger Maria George.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".