Tomas Sjöström, Göran K. Hansson, ständig sekreterare,  och Per Strömberg  tillkännager Nobelpriset i ekonomi under en pressträff  i Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm.
Här presenteras vem som får Nobelpriset i ekonomi i år. Foto: Stina Stjernkvist/TT

En brittisk och en finländsk forskare får Nobelpriset i ekonomi

Men det är egentligen inget riktigt Nobelpris
2:51 min

Idag har man berättat vilka som får Nobelpriset i ekonomi i år. Det är Oliver Hart från Storbritannien och Bengt Holmström från Finland som får priset.

Så här lät det när Göran K. Hansson berättade vilka som får priset.

– Kungliga vetenskapsakademin har beslutat att utdela Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne för år 2016, till Oliver Hart och Bengt Holmström. För deras bidrag till kontraktsteorin, sa Göran K. Hansson.

Oliver Hart och Bengt Holmström har forskat om kontrakt inom ekonomisk verksamhet. De har forskat om hur kontrakten fungerar för de olika parter som är inblandade. Det kan till exempel vara kontrakt mellan en arbetsgivare och en arbetare eller mellan ett försäkringsbolag och en privatperson.

Ekonomipriset är egentligen inget riktigt Nobelpris. Priset delas ut av Riksbanken till minne av Alfred Nobel.

Det finns flera olika Nobelpris som går till forskare, författare eller personer som arbetar för fred. Pengarna till de andra priserna kommer från kemisten Alfred Nobel som levde på 1800-talet. Men pengarna till ekonomipriset kommer alltså från Riksbanken, som är statens egen bank.

De flesta kallar ändå priset för Nobelpriset i ekonomi. Priset har delats ut sedan 1969, och det ges till någon eller några som har forskat om hur ekonomi fungerar.

Priset är värt lika mycket pengar och delas ut samtidigt som de andra Nobelprisen. Pristagarna får dela på 8 miljoner kronor.

Nobelprisen delas ut av Sveriges kung Carl Gustaf den 10 december. På torsdag presenteras vem som får det sista priset, Nobelpriset i litteratur.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".