Ericssons fabrik i Kumla.
Foto: Pavel Koubek/TT

Företaget Ericsson tjänar mindre pengar

Värdet på företagets aktier sjönk mycket idag
2:01 min

Det svenska telekomföretaget Ericsson säger att företagets vinst kommer att bli mindre än vad de hade förväntat sig. Företaget har sålt mycket mindre den senaste tiden. Under juli, augusti och september sjönk försäljningen med 14 procent.

Efter att Ericsson berättade detta så sjönk värdet på företagets aktier med över 15 procent.

Ericsson tillverkar utrustning som används för att bygga mobilnätverk. Ericsson är ett av världens största telekomföretag. Ungefär 17 000 personer jobbar på företaget i Sverige. I hela världen är det ungefär 116 000 som arbetar på Ericsson.

Men förra veckan berättade Ericsson att ungefär 3000 personer måste sluta jobba på företaget i Sverige. De sa att företaget måste spara pengar, och därför tar de bort en del av produktionen i Sverige.

De som arbetar på Ericsson i Sverige vet fortfarande inte om deras jobb kommer att vara kvar eller inte. Ericsson har inte berättat vilka jobb som försvinner.

Många undrar om dagens nyhet gör att ännu fler jobb kommer att tas bort i Sverige. Men en chef på Ericsson sa idag att de inte planerar att ta bort fler än de 3000 jobb som som de redan har berättat om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".