Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt.
Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Politiker från Sverigedemokraterna får mycket kritik

Han skrattade åt ett nazistiskt skämt
2:35 min

Oscar Sjöstedt är ansvarig för ekonomisk politik i partiet Sverigedemokraterna. Han får mycket kritik just nu.

Oscar Sjöstedt är med i en video från 2011 som har visats i media de senaste dagarna. I videon skrattar Oscar Sjöstedt när hans kompisar säger ett grovt skämt om judar.

Nu säger Oscar Sjöstedt att skämtet inte var trevligt. Men han säger att man ibland också skrattar åt saker för att de är absurda.

Nu har personer också avslöjat att Oscar Sjöstedt var på en konsert som arrangerades av en nazistisk organisation år 2005.

Oscar Sjöstedt säger att han följde med vänner till konserten, och att han gick därifrån när han förstod vilken musik som spelades. Och han säger att han inte kände till den nazistiska organisationen som arrangerade konserten.

– Ingen aning om vem det var som var arrangör. Jag kände inte till den där organisationen över huvud taget, säger Oscar Sjöstedt.

Sverigedemokraterna är det tredje största partiet i parlamentet riksdagen. Men det är också ett kontroversiellt parti, som många inte tycker om.

Sverigedemokraterna är väldigt kritiska mot invandring. De andra partierna i riksdagen vill inte samarbeta med Sverigedemokraterna. Nästan alla partiledare har sagt att det tycker att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Men Sverigedemokraterna säger att det inte är sant.

Många politiker från andra partier tycker att Oscar Sjöstedt borde sluta i partiet nu. Men det tycker inte Sverigedemokraterna. Partiledaren Jimmie Åkesson säger att sakerna som har hänt inte bevisar att Oscar Sjöstedt har nazistiska eller rasistiska åsikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".