En person håller fram med ett pass, och personer kontrollerar pass vid gränsen mellan Sverige och Danmkark.
Man måste visa ett pass eller id-kort för att få åka in i Sverige. Foto: Tomas Oneborg & Johan Nilsson/TT

Regeringen tycker att kontrollen av gränsen mot Danmark är viktig

Men det är få personer som har stoppats i kontrollerna
2:42 min

Gränsen mellan Danmark och Sverige har kontrollerats sedan i början av året. Regeringen säger att kontrollerna behövs för att det ska vara ordning och säkerhet i Sverige. Men det är inte så många personer som har stoppats i kontrollerna.

Tidigare har det inte varit så mycket kontroller vid gränserna mellan EU:s länder. Det har varit lätt att resa mellan länderna utan att visa ett pass. Men när väldigt många flyktingar kom till Europa började fler och fler länder ha kontroller vid sin gräns.

Sverige började kontrollera gränsen mot Danmark i januari. Nu måste man visa ett pass eller id-kort för att få åka in i Sverige. Det har gjort att färre människor kommer till Sverige och söker asyl.

Idag lämnar regeringens minister Anders Ygeman en rapport till EU-kommissionen för att berätta hur det går med Sveriges kontroller vid gränsen. Regeringen skriver att kontrollerna vid gränsen fortfarande är viktiga för att motverka hot mot ordning och säkerhet i landet.

Men de flesta personer som har kommit till gränsen har fått passera den. Polisen har kontrollerat mer än tre miljoner människor sedan i augusti. Men de har bara registrerat 78 personer som ville söka asyl.

EU:s regler säger att länder bara får ha tillfälliga gränskontroller i åtta månader. Men Sverige har fått tillstånd från EU att fortsätta kontrollera gränsen.

Just nu har Sverige tillstånd att kontrollera gränsen mot Danmark fram till den 11 november. Om Sverige vill fortsätta ännu längre måste man be om tillstånd från EU igen. Regeringen ska berätta om de vill fortsätta med kontrollerna eller inte senare under den här veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".