Allan Widman
Allan Widman är politiker i partiet Liberalerna. Han vill att Sverige ska ge vapen till de kurdiska soldaterna i Irak. Foto: Pontus Lundahl, Bram Janssen /TT

Politiker vill att Sverige ska ge vapen till kurdiska soldater i Irak

Men regeringen vill inte göra det
2:27 min

Allan Widman är politiker i partiet Liberalerna. Han leder gruppen som arbetar med försvarsfrågor i parlamentet riksdagen. Allan Widman vill att Sverige ska skicka vapen till de kurdiska soldaterna som slåss mot Islamiska Staten, IS, i Irak.

Det finns en lag om hur Sverige får sälja vapen och andra saker som kan användas i krig. Lagen säger att Sverige inte bör exportera vapen till länder där det är våldsam konflikt och människor använder vapen mot varandra.

Men Allan Widman säger att regeringen ändå har rätt att bestämma sig för att skicka vapen till de kurdiska soldaterna.

Det finns svenska soldater i norra Irak. Men de krigar inte, utan de utbildar och tränar kurdiska soldater som krigar mot IS. Sverige skickade 35 soldater förra året, och nu ska de bli ännu fler. Det ska bli ungefär 70 svenska soldater.

Men politikern Allan Widman tycker inte att det räcker. Han tycker att Sverige måste ge de kurdiska soldaterna vapen också. Vi måste inse att kampen mot IS är på marken i Irak och Syrien, säger Allan Widman från Liberalerna.

– Samtidigt måste vi någonstans inse att det är nu på marken i Irak och Syrien som kampen mot IS står, säger Allan Widman.

Men regeringens minister Peter Hultqvist säger att de inte kommer att föreslå att man ska skicka vapen till de kurdiska soldaterna. Peter Hultqvist säger att de flesta politikerna i riksdagen tycker att Sveriges bidrag till de kurdiska soldaterna är bra som det är nu. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".