Blommor och tända ljus framför skolan Kronan i Trollhättan
Blommor och tända ljus framför skolan Kronan i Trollhättan. Foto: Adam Ihse/TT

För ett år sedan attackerades skolan i Trollhättan

Tre personer blev dödade
2:51 min

För ett år sedan attackerades en skola i Trollhättan i västra Sverige. En ung man högg ihjäl flera personer. Det var den värsta attacken mot en skola som har hänt i Sverige.

Den 22 oktober förra året kom en 21-årig man till skolan Kronan. Han hade en mask för ansiktet och ett svärd. Mannen högg två elever, en assistent och en lärare med svärdet.

Denjo Mahic är rektor, alltså chef på skolan Kronan. Hans kollega ropade att någon hade blivit stucken med ett svärd på skolan. Denjo Mahic berättar att han först hade svårt att tro att det var sant. Men han gick ut, och såg att en skadad person låg på marken. Den maskerade mannen stod bredvid med det långa svärdet i handen.

– Det låter så himla osannolikt... Så jag ville själv se vad är det som pågick. Så jag gick ut och då såg jag att det var en person som låg skadad, och en maskerad figur stod ovanför den här personen, med det här långa svärdet, säger Denjo Mahic.

Mördaren försökte attackera polisen som kom till skolan, och polisen dödade honom. Assistenten och en av eleverna dog samma dag. Läraren dog sex veckor senare. Den andra eleven som skadades blev frisk igen.

På skolan Kronan i Trollhättan finns det många elever som har rötter i andra länder. Polisens undersökning visade att morden var så kallade hatbrott. Personerna attackerades för att mördaren tyckte att de såg utländska ut. Det var rasistiska mord.

På lördag den 22 oktober är det exakt ett år sedan attacken mot skolan. Många människor kommer att samlas i Trollhättan för att minnas de som mördades.

Det kommer att vara en manifestation mot rasism och för att visa att alla människor är lika mycket värda. En av de som kommer att tala är regeringens minister Gustav Fridolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".