Irans damfotbollslandslag anländer till hotellet i Göteborg inför fredagens landskamp mot Sverige.
Irans damfotbollslandslag kom fram till hotellet i Göteborg. Foto: Thomas Johansson/TT

Irans fotbollslag för damer spelar mot Sverige

har aldrig spelat någon match utanför Asien tidigare
1:44 min

Ikväll spelas en speciell fotbollsmatch i Göteborg. Sveriges fotbollslag för damer spelar mot Irans fotbollslag för damer.

Irans lag för damer har aldrig spelat någon match utanför Asien tidigare. Därför är detta en viktigt och speciell match. Det är ganska svårt för kvinnor i Iran att spela fotboll. De kvinnliga fotbollsspelarna får mycket mindre pengar och träning än herrarna.

Sveriges lagledare Pia Sundhage säger att det var svårt för kvinnor att spela fotboll i Sverige förr också. När hon var ung fick hon inte spela fotboll för att hon var flicka. Men det har förändrats här, och det kan förändras i Iran också, säger Pia Sundhage.

– Om vi tittar på 1960-talet, då jag växte upp, fick inte jag spela fotboll. Det fanns inget som hette flickfotboll. Men tillsammans har vi förändrat de förväntningarna. Och det är precis det det handlar om, när samhället förändras, säger Pia Sundhage.

Det var svårt för Irans lag att få alla tillstånd för att få resa in i Sverige. Det var länge osäkert om det skulle bli en match. Men igår kom laget till Göteborg.

Många spelare i Irans lag är unga och har inte så mycket erfarenhet. De flesta tror att Sverige kommer att vinna matchen lätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".