Statssekreteraren Erik Bromander och infrastrukturminister Anna Johansson (S)
Statssekreteraren Erik Bromander och infrastrukturminister Anna Johansson (S) Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet/Lars Pehrson/TT

Ministerns medhjälpare har rest på för många dyra resor

Han följde inte regeringens regler
2:14 min

En person som har haft ett viktigt jobb för regeringen har fått sluta. Han har gjort av med för mycket pengar på dyra resor till andra länder.

Erik Bromander var statssekreterare för ministern Anna Johansson, från Socialdemokraterna. Statssekreterare är ett mycket viktigt jobb. Det är ministerns närmaste medarbetare.

Tidningen Dagens Nyheter har avslöjat att Erik Bromander har rest på väldigt många dyra resor i sitt jobb. Han reste ofta till länder långt bort. Han köpte ofta de dyraste biljetterna och bodde på dyra hotell. Men regeringens regler är att man ska försöka hitta de billigaste biljetterna när man reser.

På några resor stannade Erik Bromander kvar för att ha semester. Då fick han pengar från regeringen samtidigt, och det bryter mot reglerna.

Nu har ministern Anna Johansson sagt att Erik Bromander inte får fortsätta sitt jobb som statssekreterare.

Politikern Tomas Tobé från partiet Moderaterna tycker att ministern Anna Johansson måste förklara vad hon visste om resorna. Han säger att Anna Johansson måste förklara vilket ansvar hon har för det som har hänt.

– Nu behöver infrastrukturminister Anna Johansson klarlägga - är det helt ny information från henne att hennes närmaste medarbetare har haft ett såpass omfattande resande, och dessutom inte verkar ha följt regelverket. Och dessutom, vad är hennes eget ansvar i detta?, säger Tomas Tobé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".