Bergsjön
Bergsjön är en av förorterna i nordöstra Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Många ungdomar har sympati med religiösa extremister

Organisation har ställt frågor till ungdomar som bor i förorter i nordöstra Göteborg
2:05 min

Många ungdomar i förorter till Göteborg har sympati med religiösa extrema organisationer, som Islamiska staten IS. Det visar en undersökning som en organisation har gjort.

Organisationen har ställt frågor till 1200 ungdomar som bor i förorter i nordöstra Göteborg. Ungdomarna som har svarat är mellan 12 och 18 år gamla. De har skrivit svaren på frågorna när de var i skolan. De svarade anonymt.

Var tionde ungdom svarade att de tycker att religiösa extrema organisationer som Islamiska staten, IS, är bra.

Zan Jankovski jobbar mot våldsam extremism i Göteborgs kommun. Han säger att det här är allvarligt. Han säger att det är viktigt att få veta varför de här ungdomarna tycker så här. Så att kommunen vet vad de ska göra.

– Det är väldigt allvarligt. Varje ungdom som uttrycker en sån här sympati skulle jag vilja beteckna som en viktig individ att uppmärksamma och se, vad det verkligen står för. Och utifrån det också bedöma och göra olika typer av insatser, säger Zan Jankovski. 

Ungefär 300 personer har rest från Sverige för att kriga eller gå med i terrorgruppen Islamiska staten. Säkerhetspolisen säger att många av dem kommer från samma del av Göteborg som ungdomarna i undersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".