Påve Franciskus, ärkebiskop Munib A. Younan och Martin Junge i Lutherska Världsförbundet  under mässan i Lunds domkyrka.
1 av 2
Påve Franciskus, ärkebiskop Munib A. Younan och Martin Junge i Lutherska Världsförbundet under gudstjänsten i Lunds domkyrka. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Påve Franciskus, drottning Silvia och kung Carl Gustaf går från Kungshuset till Lunds domkyrka.
2 av 2
Påve Franciskus med Sveriges drottning Silvia och kung Carl Gustaf på väg till Lunds domkyrka. Foto: Drago Prvulovic/TT

Påven Franciskus är i Sverige

För att minnas och prata om när kristendomen delades upp för femhundra år sedan
3:05 min

Påven Franciskus är i Sverige. Den katolska kyrkans ledare besöker Lund och Malmö i södra Sverige. Det är första gången på 27 år som en påve kommer till Sverige.

Påven är i Sverige för att minnas och prata om när kristendomen delades upp för femhundra år sedan. Den kristna religionen delades i två, den katolska kyrkan och den protestantiska, och det kallas för reformationen.

Påvens flygplan landade i Malmö på förmiddagen. Statsminister Stefan Löfven mötte honom på flygplatsen.

Påven deltog sedan i en gudstjänst i Lunds domkyrka. Det var också flera andra viktiga präster som var med. Det var en unik gudstjänst, eftersom det är katoliker och protestanter som arrangerar den tillsammans. Gudstjänsten är starten på året som ska minnas och uppmärksamma reformationen.

I Sverige finns det ungefär 150 000 katoliker. Men den protestantiska kristendomen är störst.

Antje Jackelén är ärkebiskop i Sverige, alltså ledare för svenska kyrkan (som är protestantisk). Hon hoppas att påvens besök och den gemensamma gudstjänsten kan sprida hopp i Sverige och i världen.

– Det som vi hoppas på, är att både den gemensamma gudstjänsten i domkyrkan och det överlappande programmet på arenan i Malmö sprider ringar av hopp, inte bara i vårt land utan också globalt, för det är ju ändå en global händelse det här handlar om, säger Antje Jackelén.

Nu på eftermiddagen talar påven på en stor arena i Malmö, och 10 000 personer har kommit dit för att lyssna på honom. Och imorgon tisdag deltar påven på en katolsk mässa i Malmö. Då kommer 18 000 personer dit för att vara med.

Det är mycket säkerhet runt påvens besök i Malmö och Lund. Det är många poliser ute, och flera vägar är avstängda. Många bussar kör också andra vägar än vanligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".