Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: Jessica Gow/TT

Färre personer vill rösta på partiet Kristdemokraterna

Om det hade varit val i dag hade Kristdemokraterna inte fått plats i riksdagen
2:17 min

Färre personer vill rösta på partiet Kristdemokraterna. Det visar en undersökning som företaget Novus har gjort för Sveriges Radio.

Just nu är det bara 2,8 procent av väljarna som säger att de vill rösta på Kristdemokraterna.

Kristdemokraterna är ett konservativt parti med kristna värderingar. Det är det minsta partiet i det svenska parlamentet, riksdagen.

Men ett parti måste få fyra procent stöd i ett val för att få platser i det svenska parlamentet riksdagen. Om det hade varit val i dag hade alltså Kristdemokraterna inte fått plats i riksdagen, eftersom de bara får 2,8 procent.

Kristdemokraterna samarbetar med de andra borgerliga partierna i en grupp som kallas alliansen. Alliansen vill vara regeringen och de vill att partiet Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra ska vara statsminister efter nästa val, 2018. Alliansens partier har just nu ungefär 40 procent stöd av väljarna.

Partierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet samarbetar också, men inte lika tydligt som partierna i alliansen. De rödgröna partierna har just nu drygt 38 procent stöd av väljarna.

Sverigedemokraterna samarbetar inte med något annat parti. De har just nu 18 procent stöd av väljarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".