asylrätt migrationsdomstolar
Foto: Johan Nilsson/TT, Henrik Montgomery/TT

Hård kritik mot EU:s förslag om gemensamma asylregler

Migrationsdomstolarna i Sverige säger att förslaget skulle göra att de förlorar mycket makt
2:47 min

Europeiska Unionen, EU, vill ha samma regler för asyl i alla länder som är med i EU. Det är ett förslag från EU:s regering, kommissionen.

Men förslaget får nu mycket kritik från domstolarna som har hand om migration och asyl i Sverige. Migrationsdomstolarna i Sverige säger att förslaget skulle göra att de förlorar mycket makt till EU. Och att rätten att söka asyl skulle bli sämre.

I EU:s förslag står det att EU ska bestämma vilka länder som är säkra. Det betyder att personer kan skickas tillbaka till de länderna utan att ens ha fått söka asyl i EU.

I Sverige är regeln att alla som söker asyl ska få en individuell bedömning. Och att domstolarna ska titta på den fakta och information som finns och sedan bestämma vilket beslut de ska ta.

Men om förslaget från EU blir verklighet så får de svenska domstolarna inte bestämma själva vilka länder de tycker är säkra.

EU:s förslag kan också göra att Sverige måste fortsätta ha hårda lagar om asyl.

Tidigare hade Sverige inte lika hårda lagar. Men just nu har Sverige en tillfällig lag om asyl, som gäller till juli år 2019. Den innebär bland annat att alla asylsökande bara får korta uppehållstillstånd.

Om EU:s förslag blir verklighet så kan Sverige vara tvunget att fortsätta ha de hårda lagarna.

Det är inte klart om EU:s förslag kommer att bli verklighet. Länderna i EU tycker olika om frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".