En person håller fram med ett pass, och personer kontrollerar pass vid gränsen mellan Sverige och Danmkark.
Man måste visa ett pass eller id-kort för att få åka in i Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT

Identitetskontrollen för att resa från Danmark till Sverige fortsätter

Alla som ska resa med buss, tåg eller färja till Sverige måste visa pass eller id-kort
2:24 min

Regeringen har bestämt att man ska fortsätta att kontrollera identitetskort och pass på människor som åker över gränsen mellan Danmark och Sverige.

De här kontrollerna började den 4 januari i år. Nu kommer de att fortsätta i minst tre månader till.

Alla personer som ska resa med buss, tåg eller färja från Danmark till Sverige måste visa en identitets-handling. Det kan vara ett pass eller ett annat giltigt id-kort som visar vem man är. De som inte kan visa det får inte åka med till Sverige från Danmark.

Alla människor som är på flykt har inte något giltigt pass eller identitetshandling. Regeringen införde kontrollerna för att färre personer skulle söka asyl i Sverige.

Många människor som reser mellan Danmark och Sverige varje dag för att jobba är arga över de här kontrollerna. Det är flera tusen personer som åker över gränsen varje dag. Det tar mycket längre tid för dem att resa till jobbet nu. En del har bytt jobb för att det blev för svårt att resa.

Men regeringens minister Anna Johansson säger att identitets-kontrollerna mellan Danmark och Sverige fortfarande behövs, för att det ska vara ordning i Sverige. Sverige kan inte fortsätta att ta emot lika många asylsökande flyktingar som i början av året, säger hon.

– Vi hade ju en situation här för knappt ett år sedan med ett väldigt stort inflöde av asylsökande. Fortfarande finns en risk att om vi inte upprätthåller de här id-kontrollerna så får vi en motsvarande situation. Vi tar fortfarande emot asylsökande i Sverige, och det ska vi göra. Men vi behöver göra det under kontrollerade former. Och då gör vi bedömningen att id-kontrollerna behöver finnas kvar, säger ministern Anna Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".