Donald Trump och Hillary Clinton.
Donald Trump eller Hillary Clinton kan bli president i USA. Foto: Matt Rourke

Svenska medier rapporterar väldigt mycket om valet i USA

Svenska medier pratar mer om Donald Trump än om Sveriges statsminister Stefan Löfven
1:55 min

Nästa vecka, den 8 november, är det presidentval i USA. Donald Trump eller Hillary Clinton kan bli president. Och svenska tidningar, tv och radio rapporterar väldigt mycket om valet.

Ett företag har kollat igenom alla svenska medier från den 1 januari till den 31 oktober, för att räkna hur många gånger Donald Trump och Hillary Clinton nämns.

Och de säger att svenska medier har rapporterat dubbelt så mycket om valet i USA i år, jämfört med förra gången det var presidentval i USA. De har också räknat ut att svenska medier pratar mer om Donald Trump än om Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Kent Asp är professor på universitetet i Göteborg. Han säger till nyhetsbyrån TT att det inte är konstigt att svenska medier rapporterar mycket mer om det amerikanska valet i år. Han säger att det är ett speciellt val i år. Politikern Donald Trump har gjort många konstiga saker, och det får mycket uppmärksamhet.

Kent Asp säger också att valet i USA påverkar även oss i Sverige. Därför är det inte konstigt att vi uppmärksammar det så mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".