Bostäder byggs i Hammarby Sjöstad i Stockholm
Många bostäder behöver byggas i Sverige. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Regeringen vill bygga fler enklare bostäder

För att det snabbare ska bli fler bostäder i Sverige
2:40 min

Det är mycket svårt att hitta någonstans att bo i Sverige. Regeringen vill nu att man ska kunna bygga enklare bostäder som man kan flytta på. Då blir det fler bostäder snabbare i Sverige, säger regeringen.

Det har varit brist på bostäder länge i Sverige. Den senaste tiden har det kommit många invandrare till Sverige, och det behövs ännu fler bostäder.

Det finns många regler som man måste följa när man bygger bostäder. Nu vill regeringen att man ska kunna bygga enklare bostäder som inte följer alla regler.

Det finns till exempel regler om att alla bostäder ska byggas så att personer som har en funktionsnedsättning kan bo där. Till exempel om man har en rullstol. Regeringen tycker att de nya enklare husen inte ska behöva följa den regeln. De vill också att det ska vara lägre krav på färg och material som husen byggs i.

De här bostäderna ska vara tillfälliga, alltså ska de bara stå på samma plats under en viss tid. Sedan måste man flytta på husen eller riva dem.

Regeringens minister Peter Eriksson säger att Sverige behöver många nya bostäder, snabbt. Bostäder som inte kostar så mycket och som går att flytta på. Och då måste man ta bort några av reglerna, säger han.

– Och det är ju för att vi snabbt behöver få fram hyggligt billiga bostäder som ska kunna vara flyttbara. Annars hade inte det gått. Om man ställer kravet att alla våra byggregler och alla andra krav ska genomföras, säger ministern Peter Eriksson.

Partierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet håller med regeringen om det här förslaget.

Nu ska flera andra myndigheter och organisationer säga vad de tycker om förslaget. Efter det ska riksdagen, det svenska parlamentet, rösta om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".