Ett barn på en förskola leker med bokstavsknappar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En förskola där föräldrarna kan lära sig svenska

Många kvinnor är hemma länge med barn, och lär sig inte så mycket svenska
2:09 min

Kvinnor som är födda utanför Europa och har låg utbildning har svårt att få jobb i Sverige. Och många av dem är hemma länge för att ta hand om barn, och lär sig inte så mycket svenska.

I Rinkeby i Stockholm har en ny förskola öppnats, dit även barnens föräldrar kan gå. Förskolan heter introduktionsförskolan. Det är en förskola för barnen, och samtidigt får föräldrarna studera svenska.

Ansam från Irak är en av kvinnorna som är på förskolan med sina barn, och samtidigt lär sig svenska. Hon har varit i Sverige i tio år. Hon berättar att hon inte har gått på SFI för att lära sig svenska, utan hon har varit hemma med sina tre barn.

- Jag kan inte prata svenska. Jag har inte studerat i skolan utan stannat hemma med tre barn, därför har det inte blivit någon SFI, säger Ansam.

Regeringen vill göra flera olika saker för att hjälpa kvinnor som har varit hemma länge att lära sig svenska och att få jobb. Partierna som är i opposition har också flera förslag om det.

Regeringens minister Ylva Johansson säger att de ska göra så att fler kvinnor kan få utbildning, både i svenska och i andra ämnen.

– Vi satsar stort på fler utbildningsplatser, kombinationer av grundläggande utbildning och yrkesutbildningar och svenska. Vi kommer också att inför ett nytt studiestartsstöd som just riktar sig till lågutbildade som många av de här kvinnorna är så det bli ekonomiskt bra villkor att kunna studera, säger ministern Ylva Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".