Tredelad: Äldreomsorg, elever i en skola, gipsad fot
Foto: Henrik Montgomery/TT, Fredrik Sandberg/TT, Ingvar Karmhed/TT.

Många är kritiska till att företag som får skattepengar får göra vinst

En stor fråga i den politiska debatten
2:49 min

De flesta svenskar tycker att privata företag som jobbar med vård och skolor inte ska kunna få mycket vinst i företaget. Det visar en undersökning som tidningen Dagens Nyheter har gjort.

Privata företag kan sköta vård och utbildning i Sverige. Till exempel skolor, vårdcentraler och tandläkare. En stor del av företagens pengar kommer från de skatter som folket betalar till staten. Om det blir pengar över i verksamheten kan företagens ägare ta ut de pengarna i vinst, alltså tjäna pengar.

Tidningen Dagens Nyheter frågade människor vad de tycker om detta. 64 procent svarade att de tycker det är fel att företag som äger skolor ska kunna få mycket vinst. Och 58 procent svarade att det tycker att det är fel att företag som äger vårdcentraler ska kunna få mycket vinst.

Den här frågan har varit stor i den politiska debatten i Sverige i flera år. Partierna tycker olika om frågan.

Partierna i regeringen, och Vänsterpartiet, är kritiska till att företag som får skattepengar också kan göra mycket vinst. Regeringen tycker att pengarna ska användas i företaget istället, så att vården eller skolan blir bättre.

Regeringen har därför bett en person att utreda vilka regler som ska gälla för de här företagen i framtiden. Utredningen ska presenteras på tisdag nästa vecka.

Partierna som är i opposition till regeringen tycker inte att det är lika dåligt. Det säger att det kan vara bra att företag som jobbar med vård och skolor får mycket vinst. För det gör att fler personer vill äga och driva såna företag. Och då kan människor välja mellan fler skolor och fler vårdcentraler till exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".