Studenter med böcker på Stockholms universitet
Många utbildningar på universiteten i Sverige har många böcker på engelska. Foto: Bertil Ericson / TT

Språkutbildning för invandrare som vill validera utbildning från hemlandet

Många kan inte svenska och engelska tillräckligt bra
2:56 min

Många invandrare som kommer till Sverige har studerat på universitet eller högskola i sitt hemland. För att visa vad man har för kunskaper behöver man validera sin utbildning i Sverige.

Det betyder att en myndighet undersöker och bedömer vilka kunskaper man har och översätter utbildningen till det svenska systemet. Sen kan man till exempel fortsätta studera i Sverige, för att lättare få ett jobb här.

Men många utbildade invandrare som har kommit till Sverige nyligen kan inte svenska eller engelska tillräckligt bra för att kunna validera kunskaperna från hemlandet.

Därför startar nu särskilda språkutbildningar för nya invandrare som vill studera på universitet eller högskola. Det är universiteten i Växjö, Kalmar och Göteborg som startar språkutbildningarna.

Jesper Andersson jobbar på Linnéuniversitet i Växjö och Kalmar. Han säger att man måste kunna svenska och engelska för att studera på universitet eller högskola i Sverige. Många av böckerna är på engelska.

– Vår kurslitteratur är på engelska, så även om man går den svenska utbildningen så ställs det krav på engelska. Så det gör ju det hela ännu mer komplicerat, säger Jesper Andersson.

Många nya invandrare ville validera sina kunskaper från hemlandet för att börja på en utbildning på Linnéuniversitetet nu på hösten. Men det var bara några få personer som kom in på utbildningen. Det berodde mycket på att de var för dåliga på svenska och engelska.

Bastian Khalil från Syrien är en av dem som klarade valideringen och kom in på sin utbildning. Han kom till Sverige för tre år sedan. Han säger på engelska att han är väldigt glad för att han kunde börja på utbildningen. Det är hans dröm att studera ett ämne som han älskar.

– Så klart är jag väldigt glad, för i slutändan är det min dröm att plugga det jag älskar att göra, säger Bastian Khalil (på engelska).

De nya språkutbildningarna kommer att starta till våren eller nästa höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".