Dagstidningar och en bild på demokratiminister Alice Bah Kuhnke och utredaren Anette Novak
Demokratiministern Alice Bah Kuhnke och utredaren Anette Novak Foto: Hasse Holmberg / TT

Förslag om att fler tidningar och webbsidor ska få pengar från staten

Regeringen vill att alla människor i Sverige ska kunna få information och nyheter
2:35 min

En utredning om media och journalistik i Sverige har presenterats idag. Regeringen har bett Anette Novak att göra utredningen, och idag presenterade hon sina förslag.

Idag kan tidningar som skriver om nyheter få pengar av staten. Utredningen föreslår att också webbsidor med nyheter och tidningar som är gratis ska kunna söka pengar. Men det ska finnas krav för att få pengar från staten. Till exempel att tidningen eller webbsidan måste respektera alla människors lika värde.

Utredningen föreslår också att tidningar och webbsidor ska kunna få extra pengar om de skriver om platser där det inte finns några andra medier.

För det finns många platser i Sverige där inga journalister undersöker och skriver om det som händer. 35 av Sveriges 290 kommuner har ingen tidning eller webbsida med lokala nyheter.

Regeringen vill att alla människor i Sverige ska kunna få information för att vara med i samhället och i demokratin. Regeringens minister Alice Bah Kuhnke säger att det finns alldeles för många människor som inte kan läsa om vad som händer i deras område. Det är inte bra för demokratin. Människor behöver få veta vad som händer, och politiker behöver bli granskade, säger hon.

– Det finns alldeles för många platser och orter, och alldeles för många människor, som tyvärr lever utan en lokal journalistik som granskar makthavare, som följer utvecklingen. Och det är ju till syvende och sist ett hot mot vår demokrati. Människor behöver veta, och vi politiker behöver bli granskade, säger ministern Alice Bah Kuhnke.

Nu ska myndigheter och organisationer få säga vad de tycker om de här förslagen. Sedan ska parlamentet riksdagen diskutera och rösta om dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".