En bild på Donald Trump och en bild på en skorsten som det ryker ur.
Donald Trump tror inte att det är människor som orsakar uppvärmningen av jorden. Foto: AP & Lars Pehrson / SvD / TT

Arbetet för klimatet kan gå sämre när Trump är president

Men Sveriges minister tror inte att Trump kan förstöra klimatavtalet
2:11 min

Sveriges minister Isabella Lövin tror att arbetet för klimatet i världen kommer att gå sämre när Donald Trump blir president i USA. Men hon tror att USA måste stanna kvar i det viktiga klimatavtalet som världens länder har skrivit.

Världens länder kom överens om avtalet på ett stort möte om klimatet i Paris förra året. Avtalet är att länderna ska släppa ut mindre av gasen koldioxid som gör jorden varmare.

Nästan alla forskare och experter är överens om att människors utsläpp av koldioxid gör att det blir varmare i världen. Men Donald Trump tror inte på att det är människor som orsakar uppvärmningen av jorden.

Donald Trump har sagt att han vill att USA ska lämna avtalet om klimat. Nu är många som arbetar för bättre miljö och klimat oroliga för vad som ska hända. USA är ett av de länder som släpper ut mest koldioxid i världen.

Sveriges minister Isabella Lövin tycker att det är dåligt för klimatet att Donald Trump ska bli president. Men hon tror inte att han kan förstöra avtalet som länderna har skrivit. USA har redan skrivit på avtalet, och det går inte lätt att bara lämna det.

– För USA:s del så är man ju rättsligt bunden av avtalet, och kommer inte att kunna dra sig ur det. Det kommer att bli en oerhört svår och krånglig juridisk procedur om det skulle ske, säger Isabella Lövin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".