Studenter studerar i biblioteket på Stockholms universitet.
Studenter studerar i biblioteket på Stockholms universitet. Foto: ERIK G SVENSSON

Få nyanlända invandrare fortsätter att studera efter etableringen

Regeringens minister: Fler borde utbilda sig för att få jobb
2:14 min

Få vuxna invandrare som har kommit till Sverige nyligen studerar på en utbildning. Det är bara fem procent som har fortsatt studera efter den två år långa etableringen.

Asylsökande som har fått uppehållstillstånd går igenom en två år lång tid för att lättare komma in i samhället, det kallas etablering. Under tiden får man pengar från staten, det kallas etableringsersättning.

Myndigheten Arbetsförmedlingen har undersökt hur många som fortsätter att studera på gymnasium eller universitet efter de här två åren. Det är bara en av 20 personer som gör det.

Många av invandrarna som har kommit till Sverige nyligen har väldigt lite utbildning med sig från sitt hemland. Regeringens minister Ylva Johansson säger att fler borde gå vidare och utbilda sig. Utbildning är väldigt viktigt för att kunna få ett jobb, säger hon.

Ylva Johansson tror att många är rädda för att låna pengar så att de kan studera.

– Jag tror att ett viktigt skäl är ekonomin. Många är rädda för att skuldsätta sig, för att ta lån för att studera, säger Ylva Johansson.

Regeringen har bestämt att ett nytt ekonomiskt bidrag ska införas, för att fler nya invandrare ska börja studera. Personer som har väldigt lite utbildning ska kunna få mer pengar från staten om de börjar studera. Det här börjar gälla i juli år 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".